Creatief (mee)denken

De gevolgen van het coronavirus raken veel ondernemers in onze gemeente. Sommige ondernemers moeten hun bedrijf verplicht sluiten, anderen maken zich zorgen over de continuïteit van hun bedrijf. Toch ontstaan er vanuit verschillende ondernemingen juist nu ook creatieve oplossingen. Denk bijvoorbeeld aan het afhalen van maaltijden bij restaurants, het afhalen van haarproducten bij de kapper of het verzorgen van maaltijden voor hen die het financieel niet breed hebben.

Ook vanuit andere hoeken wordt er creatief (mee)gedacht, zoals in de vorm van het vragenloket voor ondernemers, waarover op deze pagina meer te lezen is. Andere creatieve meedenkers bevinden zich binnen het gemeentehuis (of op hun thuiswerkplek). Er is hard gewerkt aan het snel realiseren en uitrollen van de Tijdelijke Ondersteuning Zelfstandig Ondernemers (TOZO). We zien nu al dat hier veel gebruik van wordt gemaakt. Op deze manier hopen we veel ondernemers in Westerveld deze periode door te helpen. Maar daar houdt het creatief (mee)denken nog niet op. Zo is er ook gelobbyd richting het Rijk als het gaat om SBI-codes voor ondernemers, en met succes! Er zijn meer ondernemingen/ SBI codes toegevoegd zodat ook zij van verschillende regelingen gebruik kunnen maken.

De lokale impact van het coronavirus wordt gemonitord vanuit de regionale samenwerking Regio Zwolle en provincie Drenthe. Hierop worden plannen gemaakt om de economie op te starten zodra dat kan. Er wordt een vinger aan de pols gehouden bij de uitvoering van de hupmaatregelen van het Rijk en er worden kansen gecreëerd voor meer digitale leer- en ontwikkeltrajecten.

Laten we zo allemaal creatief (mee)denken in deze tijd. Kijk om u heen, waar u steun in welke vorm dan ook, kunt verlenen. Denk bijvoorbeeld aan het doen van boodschappen voor hen die de deur niet uitkunnen. Help een mantelzorger die nu een moeilijke tijd doormaakt. Ga op ‘raamvisite’ bij ouderen om te laten zien dat er ook aan hen gedacht wordt. En denk vooral extra aan de lokale ondernemers, zodat we daar ook ná deze coronatijd terecht kunnen.

Wethouder De Haas