Aan het woord: Karin van Iterson, ervaringswerker armoede en schulden

Per 1 oktober 2020 is Karin van Iterson vanuit ‘Sterk uit Armoede’ ingehuurd door de gemeente Westerveld. Karin gaat hier in elk geval voor een jaar aan de slag als ervaringswerker armoede en schulden. Haar functie is ontstaan omdat er behoefte was aan een contactpersoon tussen de inwoner en de professional.

‘Ik heb zelf het WSNP (Wettelijke Sanering Natuurlijke Personen) doorlopen, in de volksmond ook wel het schuldsaneringstraject genoemd. Vanuit mijn eigen ervaring kan ik me goed inleven in mensen die te maken hebben met armoede en schulden. Vanuit deze baan help ik mensen met het aanvragen van schuldhulpverlening, het verkrijgen van bijvoorbeeld huurtoeslag, zorgtoeslag en het invullen van papierwerk. Mensen kunnen mij altijd bellen met vragen, ik ondersteun ze graag om het juiste te bereiken.

Als werkgever vroegtijdig signaleren

Om mensen op tijd te helpen en schulden daarmee te voorkomen zetten we ook in op het vroeg signaleren van (naderende) financiële problemen. Hierin is het belangrijk om goed samen te werken met jou als werkgever. Aangezien mensen vaak tijd nodig hebben om hulp te vragen is het handig signalen te delen zodra deze bij jou als werkgever bekend zijn of als je vermoedens hebt.

Signalen kunnen zijn: een aanvraag van een werknemer om (delen van het) loon eerder uit betalen. Of een werknemer vraagt collega’s om geld. Dat kan betekenen dat er geldproblemen zijn.

Mensen met schulden kunnen lang dingen verborgen houden. Samen kunnen we dan kijken wat we kunnen doen. De ervaring leert dat wanneer een werkgever een werknemer doorverwijst, deze later vaak helaas alsnog afhaakt. We doen dit dus graag samen met jou!’

Contact

Wil je contact leggen n.a.v. dit artikel?
Bel 14 0521 of stuur een e-mail naar info@gemeentewesterveld.nl en vraag naar Karin van Iterson.

Benieuwd naar het hele verhaal?

Op de website van de gemeente Westerveld vertelt Karin veel meer over haar leven en haar beweegredenen om dit werk te gaan doen.