Gratis training ‘Samen Dementievriendelijk’

Beste ondernemers op het gebied van Recreatie in Westerveld,

De werkgroep Samen Dementievriendelijk Westerveld is sinds dit jaar actief. De werkgroep heeft als doel een dementievriendelijke gemeente.

Een dementievriendelijke gemeente zet zich actief in om mensen met dementie en hun mantelzorgers zo lang mogelijk mee te laten doen in de samenleving. Om dit te kunnen bereiken is er een training door Samen Dementievriendelijk opgezet. Tijdens deze training leren inwoners, vrijwilligers, medewerkers, zorgspecialisten en ondernemers hoe ze met mensen met dementie kunnen omgaan.

De schatting is dat in 2040, 900 inwoners van Westerveld (op een totaal van 19.000 inwoners) dementie hebben. Aangezien de leeftijd van de inwoners van onze gemeente hoog is, is het van belang dat onze samenleving hierop is voorbereid.

Wij willen jullie graag uitnodigen om deel te nemen aan een Samen Dementievriendelijk training. Het is heel eenvoudig: geef je op via Brenda of Donja. Als we 10-15 geïnteresseerden hebben plannen we een datum. Mocht jij binnen je organisatie zelf een groep samen kunnen stellen van 10-15 personen mag je je bij Brenda of Donja als groep aanmelden met een voorkeursdatum. Wij zullen dan contact opnemen met Samen Dementievriendelijk om de training met jullie te plannen. De training is online via Microsoft Teams of Zoom.

De training duurt ongeveer 2 uur en is zowel in te plannen overdag als in de avond.

Geef in de mail de namen en e-mailadressen door van de medewerkers die deel willen nemen aan de training, deze ontvangen dan voor de training een e-mail met een link om deel te nemen aan de online training. Meer info: www.samendementievriendelijk.nl

De training is voor vrijwilligers gratis, en voor bedrijven 75 euro maar de gemeente Westerveld heeft besloten deze kosten volledig te dekken. De training is dus nu voor iedereen kosteloos!

Brenda en ik hebben de training in april gevolgd. Onze ervaring is dat je in korte tijd veel leert en kennis opfrist, ook al werk je met mensen met dementie. Tijdens de training leer over hoe je de signalen van dementie kan herkennen, hoe het is om dementie te hebben en het belangrijkste hoe je omgaat met mensen met dementie. Ook zal Donja vertellen over haar werk als casemanager dementie in de gemeente Westerveld. Al met al een waardevolle training.

Wanneer bijna alle medewerkers de training hebben gevolgd kun je een sticker aanvragen en deze op het raam plakken. Zo laat je zien dat jouw organisatie dementievriendelijk is en gaan we samen richting een Dementievriendelijk Westerveld!

We hopen dat jullie allemaal aansluiten. Als er vragen zijn, hoor ik het graag.

Vriendelijke groet,

Brenda – beleidsmedewerker van de gemeente Westerveld b.wiersma@gemeentewesterveld.nl
Donja – casemanager dementie bij Icare d.heemskerk@icare.nl