Familie Spijkerman wint titel Beste graslandboer 2019

Melkveehouders Ton, Ria en Auke Spijkerman hebben de titel ‘Beste graslandboer van 2019’ gewonnen. Tijdens de Rundvee & Mechanisatie Vakdagen in Hardenberg ontvingen de melkveehouders uit Wapserveen de hoofdprijs uit handen van juryvoorzitter Agnes van den Pol.

Bron: Veeteelt.nl

Boeren met een hart voor gras

Via de verkiezing ‘Beste graslandboer’ wordt gezocht naar boeren met een hart voor gras, die op het gebied van graslandmanagement inspirerend kunnen zijn voor anderen. Zowel een vakjury als het publiek ‒ via een stemming op internet ‒ bepalen de winnaars. De verkiezing kende dit jaar zeven genomineerden, die door de vakjury werden bezocht. Daarnaast werden er 1600 geregistreerde stemmen uitgebracht voor de publieksprijs.

Efficiënt melk maken uit gras

‘De keuze van de familie Spijkerman om vanuit gras zo efficiënt mogelijk melk te maken wordt altijd onderbouwd met data van zowel grasgroei als vanuit de economie’, zo luidt het jurycommentaar. ‘Een wekelijks bezoek van studenten aan het biologische bedrijf van Spijkerman draagt bij aan het dichten van de kloof tussen stad en platteland.’

Publieksprijs voor Van de Voort

De publieksprijs was voor de familie Van de Voort uit Lunteren. Met hun bedrijf De Groote Voort behaalden Jan Dirk en Peter van de Voort de meeste stemmen via de internetverkiezing. Het zo goed mogelijk verwaarden van gras tot melk en uiteindelijk tot kaas sprak veel mensen aan.

Filmpjes van de genonimeerden zijn te zien via Veeteelt.nl.

De verkiezing Beste graslandboer is een initiatief van Veeteelt, dat hiervoor samenwerkte met Aeres Hogeschool, Inno4Gras, Livestock Research Wageningen UR en Stichting Weidegang.