Veldoven Zorgvlied

Historie komt tot leven in project Veldoven Zorgvlied

Vandaag, woensdag 24 april gaat het project Veldoven Zorgvlied officieel van start. Het project is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage uit het ondernemersfonds.

Twee historici uit Zorgvlied, Paul Gols en Hans Salverda ontdekten hoe de stenen van de boerderijtjes van de Maatschappij van Weldadigheid tot honderd jaar geleden in verplaatsbare veldovens werden gebakken uit leem en turf uit de regio. Om dit stukje bijzondere historie te laten herleven is de Stichting Historische Steenbakkerij Zorgvlied opgericht. Woensdag gaat het project van start waarbij uiteindelijk 700 stenen worden gebakken in een traditionele steenoven.

De eigenaren van camping de Hertenkamp in Zorgvlied stelden voor het project land naast de camping beschikbaar. Annemieke Bruursema: ‘Het is een mooie plek met grote attentiewaarde. We liggen aan de centrale as van fietspaden, dus veel toeristen en recreanten worden zo op het project geattendeerd.’

Het project heeft historische, educatieve en toeristische waarde. Scholen voor primair en voortgezet onderwijs worden bij het project betrokken, er worden voorlichtingsweekenden en markten georganiseerd. Het daadwerkelijke proces van leem kneden en bakstenen vormen en uiteindelijk het bakken van 700 stenen is voor iedereen te volgen van 15 juni tot en met zaterdag 7 augustus.