Samen dementievriendelijk

Maak jouw onderneming Dementievriendelijk

Maak jouw onderneming Dementievriendelijk! 5 tips
Eén op de vijf Nederlanders krijgt dementie. Omdat mensen steeds ouder worden, is de verwachting dat het aantal mensen met dementie verdubbeld zal zijn in 2040. Nu gaat het om zo’n 470 mensen in de gemeente Westerveld. De verwachting is dat dit zal oplopen tot zo’n 900 mensen in 2040. De kans is dus aannemelijk dat iemand met dementie in aanraking komt met jouw onderneming of organisatie. De hoogste tijd dus om onze gemeente dementievriendelijk te maken.

Wat is een dementievriendelijke gemeente?
Een dementievriendelijke gemeente zet zich actief in om mensen met dementie en hun mantelzorgers zo lang mogelijk mee te laten doen in de samenleving. Zij maakt begeleiding op maat mogelijk voor mensen met dementie en hun mantelzorgers en vergroot de kennis van dementie binnen de eigen organisatie en de gemeenschap. Een dementievriendelijke gemeente werkt actief samen met partijen zoals de regionale afdeling van Alzheimer Nederland en het regionale netwerk dementie.

Zo ontstaat er een gemeenschap waarin mensen met dementie gewoon boodschappen doen, hun bankzaken regelen, naar hun vereniging gaan of de bibliotheek of een museum bezoeken.

Wat kun jij doen?

 1. Doe de online basistraining
  Op www.samendementievriendelijk.nl vind je 12 trainingen voor specifieke beroepsgroepen. In 15 minuten leer je hoe je dementie kan herkennen en hoe je omgaat met mensen met dementie. Je kunt ook een team aanmaken en jouw collega’s aansporen om de training te volgen. Zo maak je de hele organisatie dementievriendelijk.
 2. Meld je aan voor de training op 21 april 2021 (1,5 uur en gratis)
  De gemeente Westerveld biedt een training aan voor ondernemers en hun werknemers. Tijdens de training leer je hoe je mensen met dementie kunt helpen in jouw winkel, restaurant of recreatieverblijf.

  Wanneer?        Woensdag 21 april 2021 om 19:30-21:00 uur
  Waar?              Online via Microsoft Teams
  Organisator?     Samen Dementievriendelijk, meer info: www.samendementievriendelijk.nl  

  Wil jij hierbij aanwezig zijn? Er is ruimte voor maximaal 15 personen, dus meld je snel aan bij Brenda Wiersma, via B.Wiersma@gemeentewesterveld.nl. Na aanmelden ontvang je een Microsoft Teams link. Hiermee kan je deelnemen aan de training.
 3. De training faciliteren voor jouw collega’s of medewerkers
  Samen Dementievriendelijk geeft trainingen op locatie en online voor medewerkers met veel klantcontact.

  Abe Brouwer van AH Havelte heeft in samenwerking met Welzijn MensenWerk deze training gefacilieerd voor 75 collega’s: “We willen dat onze klanten, ook als ze te maken krijgen met dementie, fijn boodschappen kunnen doen, daarom volgden we met een groot aantal collega’s de training.”

  Kosten? De online training bedraagt 75 euro voor commerciële partijen en is kosteloos voor overige partijen.
  Voor vragen of om jouw organisatie aan te melden, stuur een email naar: info@samendementievriendelijk.nl. Of bel met de Servicedesk: 033 303 2504
 4. Vraag de Samen Dementievriendelijk sticker aan
  Heb je de training gedaan en zetten jullie je blijvend in voor mensen met dementie? Laat dan zien dat jouw organisatie of onderneming dementievriendelijk is door middel van de sticker. Klik hier voor de voorwaarden en voor het aanvragen van de sticker.
 5. Word vrijwilliger!
  Wil je je naast je werk inzetten voor de samenleving? Je kunt mensen met dementie en hun naasten ondersteunen. Voor meer informatie neem contact op met Marian Metselaar van Welzijn MensenWerk via m.metselaar@welzijnmw.nl of 06 51 15 53 79.